2008/2009
Mamy już początek grudnia, więc pora pomyśleć o menu
Z doświadczenia po poprzednich Sylwestrach wiemy, że potrzebne nam będą:
1) plastikowe talerzyki
2) plastikowe sztućce
3) ręczniki papierowe
4)serwetki papierowe
5) balony
6)barszczyk Pana Knorra
o czym zapomniałam? piszcie - będę dopisywać do listy
Czy robimy na to składkę? Czy kazdy kupi po troche?
jak dzielimy się robieniem sałatek i innych inszości?
czy jak co roku będziemy robić udka? czy Pan Knorr zrobi nam barszczyk?
czy w tym roku tez przywozimy zawekowany słój z bigosem?
Uwaga! Myślę, że w menu mamy już dość sałatek. Piszcie co jeszcze innego?
Co robimy z balonami i inszymi plastikami?
Zaklepane:
1. Udka - Madziula
2. Sałatka z grzybkiem i...... - Maarit (Boguś napisz jaką drugą?)
3. Paszteciki +bigos+grzybki Przemka mamy - Martuha
4. Sałatka z kurczakiem - Kasia
5. Bigos + sernik - Jola
6. Sałatka z makaronem ryżowym, jajka w majonezie - Ivi
7. Sałatka jarzynowa clasic, ogóry, kiełbaska - Rafał i Aga
8. Szaszłyki + "jakieś" ciasto - Kasia i Robert
9... Piszcie co i kto będę dopisywać
Kurczaczek (pałki), barszczyk z krokietami są zawsze mile widziane na takich imprezach.
Moim zdaniem sprawa jest prosta:
1. Ustalamy nieprzekraczalny termin zgłaszania postulatów co ma być do jedzenia, np.: do 10-12-2008
2. Ustalamy kolejny nieprzekraczalny termin - kto co zrobi (pierwszeństwo zgłoszenia), np.: 15-12-2008
Pozdrawiam
Ja mogę zrobić udka pieczone, jak zwykle jeśli będzie możliwość upieczenia na miejscu. Co do barszczu to moze kupić gotowy ze składkowych pieniędzy? Z dań ciepłych to moze faktycznie jakis bigos by się przydał zrobiony wczesniej w domu, bo np krokiety to sprawa pracochłonna i nikomu sie nie bedzie chciało robic tego na miejscu.
mko napisał:
Kurczaczek (pałki), barszczyk z krokietami są zawsze mile widziane na takich imprezach.
Krokiety chyba odpadają - ja zdrobię moje pyszne paszteciki do barszczu - myslę, że też będzie OK
jeśli chodzi o terminy - mi pasuje, dopisze to do głównego posta, żeby wszyscy wiedzieli
ja bym chciala zrobic salatke z kurczaczkiem - w salatkach dobrze jak jest wybor, tak wiec poki co trzecia salatka z kurczaczkiem zaklepana!! o ile Marta zatwierdzi ;>
nad inna pozycja musze jeszcze chwile pomyslec
ja mogę zrobić bigos i plus do tego jakieś ciasto upiekę np. sernik, a co do tych talerzyków, kubków itp to zrobić składkę i niech jedna osoba będzie za to odpowiedzialna.
Jola
super pomysły juz dopisuję do listy!
a co do bigosu to myślę, że fajnie by było gdyby kilka osob przywiozło zawekowane w słoikach? Co myślicie?
Ja mogę zabrać ze sobą jeden słój. Kto jeszcze dopisze sie do bigosu?
myslę ze bigosu wystarczy ,skoro Jola zrobi duży garnek i Marta jeszcze duży słój. Może jeszcze ktos ma jakies inne propozycje prócz sałatek?? moze jakies jaja w majonezie, tudzież jakis pyszny smalec ze skwareczkami domowej roboty? i do tego ogórki kiszone.. ech rozmarzylam się Ale myslę ze kto ma i moze, to niech zabierze po słoiku jakichs przetworów typu ogóreczki ,grzybki itp. I jescze moze kazdy w ilościach "dla siebie" jakiejs wędlinki ? rozłoży się na stół i powinno wystarczyć ,bo kupowanie prze jedną osobę wędlin jest raczej kosztowne.
Nigdy nie wpadamy z pustymi rączkami wiec na pewno cos wymyślimy jeśli macie jakieś życzenia lub propozycje to my jesteśmy otwarci i chętnie podejmiemy każde wyzwanie kulinarne